Usi si cortine antifoc
USI ANTIFOC
Usile antifoc se incadreaza in categoria de masuri de protectie pasiva avand rol in modelarea incendiului si a efectelor acestuia inca din faza incipienta. Acestea nu presupun operatiuni speciale pe timpul desfasurarii incendiului.
Usile antifoc au dublu rol, securizarea caii de evacuare a persoanelor din cladire in caz de incendiu si oprirea expansiunii acestuia. Elementele pasive mentin focul de prima faza, aceea de extindere, impiedicand atingerea fazei de flash-over (momentul in care brusc se aprind toate materialele combustibile din incinta si in care se ating temperaturi foarte mari 1000-2000°C)
Usile antifoc se incadreaza in categoria de elemente de constructie rezistente la foc de tipul EI, avand rol de etanseizare si izolare termica. Pe piata exista si usi de tipul REI, avand si proprietati de autoportanta. In functie de constructie, acestea pot oferi protectie timp de 30 minute, 60 minute, 90 minute, 120 si in cazuri limitate chiar si pentru perioade de timp mai mari. Durata minima garantata la protectia la foc in cazul usilor se alege in functie de destinatia acestora si de indicatiile IGSU (in cazul unor spatii cu risc foarte mare se vor utiliza usi cu o durata de protectie la foc mai mare). In anumite situatii usile antifoc pot fi inlocuite cu solutii de tip cortina antifoc, reducand-se astfel costurile.
BENEFICII
Noile normative acorda o prioritate absoluta salvarii vietii in detrimentul salvarii proprietatii in cazul unui incendiu. Un rol cheie in legatura cu securitatea la foc o au sistemele de blocare a propagarii focului. Amintim aici usile si cortinele antifoc a caror utilizare a devenit imperativa in cazul noilor constructii precum si in cazul cladirilor pentru care se urmareste incheierea unei polite de asigurare.
CARACTERISTICI
Usile antifoc necesita un montaj special. Acestea presupun utilizarea de spuma poliuretanica rezistenta la foc pentru a se asigura etanseizare la foc. Pe piata din Romania veti gasi spuma poliuretanica ce ofera etanseizare la foc de pana la 360 minute. Aceasta are in general o alta culoare fata de cea uzuala si o serie de caracteristici menite sa asigure protectia la foc: rezistenta termica ridicata, temperatura de topire mai mare. De asemenea spuma antifoc necesita un timp de intarire mai mare. Nu se recomanda utilizarea de spuma standard la montajul usilor antifoc pentru ca aceasta nu poate asigura etanseizarea la foc. Usile antifoc sunt prevazute cu un sistem automat de inchidere. Este esential ca acestea sa fie inchise in momentul declansarii focului. La montaj trebuie sa se asigure functionarea perfecta a sistemului de inchidere automata, a sigurantelor la inchidere si a regulatoarelor de inchidere acolo unde exista. Sunt cazuri in care este necesara montarea unui sistem de arcuri suplimentar capabil sa ofere siguranta la inchidere. Acest tip de modificari sunt necesare in cazul in care exista un trafic ridicat ce ar putea micsora in timp forta de inchidere a sistemului prevazut standard.
CUI SE ADRESEAZA SISTEMUL?
Spitale;
Unitati de cazare (hoteluri);
Spatii rezidentiale;
Spatii comerciale;
Spatii industriale.
CORTINE REZISTENTE LA FOC
Un produs nou ce foloseste un material flexibil, subtire si usor (tesatura de fibra de sticla armata cu otel inoxidabil inalt aliat), cu rezistenta la foc. In unele situatii pot fi o alternativa pentru usile glisante rezistente la foc. Un avantaj il constituie faptul ca nu necesita spatii mari libere in jurul golului pe care il inchid. Stau in pozitia „normal deschis” si se inchid gravitational la declansarea unui incendiu. Deschiderea (ridicarea cortinei) se face de catre un mic motor electric si sunt echipate cu un panou de comanda. Inchiderea lor poate fi declansata de centrala de fum a cladirii sau de senzori de fum independenti.
AVANTAJE
Gabarit redus, posibilitate de integrare cvasi-invizibila in elemente de arhitectura;
Necesita spatiu redus de montaj;
Elementele vizibile sunt estetice si pot avea finisaje adaptate fiecarui interior;
Sunt o solutie usoara de protectie la foc, nu adauga incarcari mari pe elementele structurale ale cladirilor;
Se pot monta ulterior finalizarii cladirii.