Protectie perimetrala
SISTEME DE PROTECTIE PERIMETRALA
Sistemele de protectie perimetrala asigura limitarea accesului neautorizat intr-o zona protejata.
Spre deosebire de sistemele de securitate de interior, sistemele de detectie perimetrala sunt proiectate sa opereze in orice tip de mediu extern (variatii de temperatura, umiditate, radiatii solare, curenti de aer) cat si factori perturbatori (animale salbatice, fenomene naturale tranzitorii etc.).
Aceste sisteme trebuie sa raspunda prompt si precis in realizarea detectiei si evaluarea starii de alarma, sa realizeze intarzierea patrunderii in spatiul protejat luandu-se masuri de limitare mecanica a patrunderii in spatiul protejat (garduri, ziduri etc.).
Pentru o proiectare cat mai corecta a sistemului de detectie perimetrala trebuie realizata o analiza de risc pe baza careia se stabileste nivelul de protectie.
Se porneste de la analizarea evaluarilor pierderilor potentiale, acestea putand fi pierderi materiale, informationale ori de alta natura.
FACTORII DE RISC SI MEDIU
Analiza factorilor de risc
Inainte de a realiza un sistem de detectie perimetrala trebuie sa fim foarte atenti la factorii externi si anume: cine reprezinta amenintarea. Un exemplu clar putem sa luam o unitate militara care trebuie sa indeplineasca un nivel ridicat de securitate. Se va avea in vedere prevenirea si avertizarea in cazul patrunderii in zona unitatii militare a oricaror persoane neautorizate si se vor lua masuri de siguranta pentru evitarea alarmelor false (de exemplu patrunderea animalelor salbatice in perimetrul monitorizat, protejat) sau a accesului involuntar prin delimitarea cu garduri sau alte obstacole.
Analiza factorilor de mediu
Aici se vor analiza factorii de mediu (clima, caracteristicile si denivelarile solului, cursuri de apa, stabilitatea terenului etc.), iar in functie de influenta acestora se vor alege tipurile de senzori potriviti mediului in care se vor instala.
In urma evaluarii nivelului de risc se va lua in calcul folosirea uneia sau a mai multor tehnologii de detectie.
Securizarea zonei perimetrale
Functiunile sistemului de detectie perimetrala:
- Detectarea oricaror incercari de patrundere in spatiul protejat, delimitat;
- Asigurarea detectiei pe toata lungimea perimetrului protejat aici incluzand si metode de monitorizare si restrictionare pe caile de acces;
- Avertizarea si semnalizarea pe zone de detectie la dispecerat sau/si operator local, la orice tentativa de patrundere in spatiul protejat;
- Activarea automata a inregistrarii de imagini video preluate de la camerele de supraveghere din zona in care s-a produs evenimentul;
- Dezactivarea controlata a zonelor de detectie perimetrala in locurile de acces legal in perimetru, prin comanda de dezactivare locala sau din dispecerat;
- Dezactivarea individuala a zonelor de detectie perimetrala in cazurile in care ar fi necesara o interventie de mentenanta sau de remediere a unor defectiuni, evitandu-se astfel generarea de alarme false.
Elementele din structura fizica a sistemului de detectie perimetrala:
- Garduri pentru prevenirea patrunderii accidentale in zona protejata;
- Elemente de monitorizare si supraveghere video;
- Elemente de iluminare pe timp de noapte;
- Elementele sensitive ale sistemului de detectie perimetrala (senzori si bariere cu microunde, bariere cu infrarosu, senzori seismici, cablu senzitiv etc.).
Tipuri de detectie
Sistemele pentru detectia perimetrala sunt de mai multe tipuri si anume: