Alarmare vocala / alarmare civila
ALARMARE VOCALA
Rezultatele experimentului organizat de Fire Safety Engineering Research & Technology Centre, Universitatea Ulster, in care 10 subiecti au fost invitati intr-o cladire sa completeze un chestionar; in timpul sesiunii de lucru a fost declansata o alarma de incendiu:
- La utilizarea semnalelor tonale, prima persoana a parasit incinta dupa 3 minute, iar celelalte persoane dupa 11 minute;
- Cu alarmare vocala, toate persoanele au parasit incinta in 30 de secunde;
- Toate persoanele au utilizat drept cale de evacuare usa pe care au intrat, neglijand marcarea existenta a cailor de evacuare.
CONCLUZII
Comportamentul initial in situatii de pericol este caracterizat prin:
- Nesiguranta
- Evaluare incorecta
- Nehotarare
- Cautarea de noi informatii pentru confirmare
Intarzierile sunt deosebit de periculoase, reactia din fazele initiale avand o importanta majora in gasirea unei posibile iesiri.
95% dintre victimele incendiilor isi gasesc sfarsitul in faza de ardere mocnita. Cercetarile arata ca principala cauza o reprezinta monoxidul de carbon.
Un sistem de alarmare bazat pe mesaje tonale este adesea un sprijin insuficient, deoarece nu poate transmite informatii despre:
- Ce s-a intamplat?
- Ce trebuie sa se faca?
- De ce se vor executa procedurile necesare?
- Cum se vor executa procedurile necesare?
BENEFICII
Alarmele audibile care contin informatie transmisa vocal asigura un transfer al continutului mult mai detaliat decat ar fi vreodata posibil utilizand sirene.
Scopul principal este ca in caz de urgenta ocupantii cladirii sa primeasca instructiuni in concordanta cu starea curenta si care sa fie:
- detaliate
- exacte
Angajatii care utilizeaza mesaje vocale ofera instructiuni exacte pentru:
- Angajati sau forte de interventie cu ajutorul unor mesaje "incifrate";
- Informatii specifice situatiei tuturor ocupantilor cladirii;
- Instructiunile clare si inteligibile vor reduce drastic timpii de evacuare
- Se pot evita situatiile de panica
ALARMARE CIVILA
Un prim pas in prevenirea sau atenuarea consecintelor generate de o situatie de dezastru il constituie:
ANUNTAREA IMEDIATA A EVENIMENTULUI
Legea 481/2004
"Conducatorii institutiilor publice, patronii si managerii operatorilor economici, indiferent de forma de proprietate, au obligatia de a asigura alarmarea populatiei din zona de risc creata ca urmare a activitatilor proprii desfasurate.”
Acest lucru se realizeaza prin intermediul “Sistemului integrat de instiintare, avertizare si alarmare a populatiei in caz de urgente” care este implementat in zonele locuite, din interiorul ariei de alarmare stabilite, in baza unui „STUDIU DE AUDIBILITATE” avizat de catre Inspectia de Prevenire din cadrul Inspectoratului Judetean pentru Situatii de Urgenta.
QUARTZ MATRIX este autorizata si detine echipamentele necesare realizarii studiului de audibilitate care poate fi urmat de implementarea unei solutii tehnice pentru alarmarea civila.